keresés...

🇭🇺 Március 15. 🇭🇺

Az alábbiakban egy olyan cikket szeretnék megosztani, amely elsősorban nem az én tollamból származik, viszont nagyon nagy szerepem van az elkészültében:

A mi forradalmunk, a mi magyarságunk a máramarosszigeti szórványban

Máramarosszigeten március 15-e kapcsán talán még feldereng egy-egy zárt ajtók mögötti ünnepség mindazok számára, akik a rendszerváltás előtti időkben koptatták az iskolapadot. A szórványhelyzetből adódóan ugyanis nem volt más lehetőség méltó módon megemlékezni az 1848-as forradalom és szabadságról.

A rendszerváltás megtörtént, 2019-et írunk. Nincs szükségünk többé zárt ajtók mögött ünnepelni. A Leőwey Klára Elméleti Líceum diákjainak köszönhetően, Máramarosszigeten minden évben emelkedett hangulatban gondolhatunk vissza a márciusi ifjak győzelmére és a város református templomában fejet is hajthatunk bátorságuk előtt. A kárpát-medencei szórványban a legtöbb közösség a megmaradásért küzd, és egy ilyen nagy ünnepen akár tetszik, akár nem, szembe jön velünk az a gondolat, hogy vajon, még meddig tudjuk megünnepelni a március 15-ét.

Az idei ünnep kapcsán, városunk, és a történelmi Máramaros megye egyetlen magyar iskolájának óvodásai, előkészitő- és elemis diákjai a közösen elkészített kokárdával pontosan erre a kérdésre adtak és egyben üzentek is az elkeseredetteknek.

A közös kokárda a gyermekek tenyérlenyomatából készült el, és bár a nemzetjelkép elkészültekor a színek egybemossák, mégis mindenkinek ott található az azonosítója, mindenki beleadta önmagát. A személyiségjegyek megjelenésén túl a tenyereknek és a színeknek további jelentőségük van. A belső kör, mely az óvodások tenyerének lenyomatából készült el, kifejezi a nemzeti lobogó zöld színével való azonosulást, vagyis ők a szórványmagyarság jövőjének reménységei. Az ő neveltetésüktől függ, hogy tíz, húsz, harminc év múlva hallható lesz-e magyar szó Máramarossziget utcáin.

A zöld színt körülvevő fehér szín a hűséget szimbolizálja, mely összeköti a reménység színét a piros színnel, vagyis az erő színével, hiszen az ő feladatuk nem más, mint az óvodások előtt járva védelmezni őket, hogy háborítatlanul felnőve, a pici zöld kezek tulajdonosaiból később ugyanúgy bátor és identitástudatukban erős magyarok lehessenek, akár az egykori márciusi ifjak. Az így felnövő generáció szintén bátran tudja majd odatenni a kezét, immáron a piros, külső körbe.

Ez a mi forradalmunk, ez a mi magyarságunk a máramarosszigeti szórványban.

petofiprogram.hu
ehirmondo.ro


Megosztás

Facebook Comments

Címkék