keresés...

Nagyböjti gondolatok – avagy amiről mindig elfeledkezünk

Az idei év márciusának elején olykor-olykor már megmutatta magát a tavasz, reményt adva, hogy a tél hamarosan elmúlik és helyét az éledező természet veszi át. Sosem értettem, hogy az egyházban miért ilyenkor van nagyböjt. Miért kell ilyenkor elcsendesedni, visszahúzódni, hiszen most telik meg élettel minden, végre melegebbek és hosszabbak lesznek a nappalok.

Rájöttem, hogy ez az az idő, amikor a természet újjászületik, és nekünk is újjá kell születnünk (vízből és Szentlélekből – vö. Jn. 3,5) hitünkben. De hogyan segíthet ebben a lemondás? Gyakran halljuk és több keresztény oldalon olvashattuk, hogy mondjunk le erről-arról, hogy így közelebb kerüljünk Istenhez. Tartsunk Instagram-, Facebook-, öko-böjtöt, stb.

A lemondással nagyon sok káros dologt ki tudunk gyomlálni az életünkből, melyek segíthetnek is a megújulásban, ez nem vitás.

Nekem is van személyes tapasztalatom, hogy akár egy gyakran nézett sorozat elhagyásával mennyi időnk szabadulhat fel és nagyböjt végére ráébredünk, hogy az adott sorozat igazából nem is volt meghatározó része az életemnek, csak felesleges időtöltés volt. Véleményem szerint nem jó, ha teljesen lemondunk a közösségi média nyújtotta kapcsolattartási lehetőségekről, azonban azt is látni kell, hogy nem árt keretek közé szorítani.

Sokak számára azonban lemondások hosszú soraival ki is merül a böjt fogalma, holott ez korántsem elégséges, hiszen az önmegtartóztatás által nem törvényszerű, hogy közelebb kerülünk Istenhez.

Szeretünk elfeledkezni a böjt másik két, igen fontoss pilléréről. Az alaminzsnálkodásról és a több imádságról. Ezek nem „böjtösek” ez csak plusz. Viszont pontosan az a plusz, amire szükségünk van.

Hányszor hallhatunk nagy terveket a böjt elején, hogy én NEM eszem húst, NEM eszem csokit, édességet, NEM Facebookozom, NEM játszom a telefonomon, stb… Rendben. És mi az, ami IGEN? Mire mondok IGEN-t? Erről soha senki nem beszél. Esténként olvasom a Szentírást? Odafigyelek, hogy minden délben elmondjam az Úrangyalát?

A sok NEM mellett mire mondok IGEN-t?

Megosztás

Facebook Comments

Címkék